Fodrász szakképesítés

Fodrász szakképesítés

HIRDETÉS

Többet szeretnél megtudni a/az Fodrász szakképesítésről, szakképzésről?

Szeretnéd tudni, hogy az OKJ-s Fodrász szakképesítés indul-e államilag finanszírozott nappali vagy esti tagozaton, vagy csak fizetős felnőttképzés keretén belül végezheted el az akkreditált Fodrász szakképesítést.

Megtudhatod, hány órán kell részt venned a fizetős Fodrász szakképesítés esetén, illetve hány félévet vesz igénybe az ingyenes Fodrász szakképesítés elvégzése.

HIRDETÉS

 

A 69. sorszámú Fodrász megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

 

 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

 

1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 55 815 01

 

1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Fodrász

 

1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 1

 

1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 480-720

 

 

 1. EGYÉB ADATOK

 

2.1. A képzés megkezdésének feltételei:

 

2.1.1. Iskolai előképzettség: –

 

2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –

 

2.2. Szakmai előképzettség: 52 815 01 Gyakorló fodrász

 

2.3. Előírt gyakorlat: –

 

2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

 

2.5. Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek

 

2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20 %

 

2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80 %

 

2.8. Szintvizsga: –

 

2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

 

 

 1. PÁLYATÜKÖR

 

3.1. A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

 

 ABC
3.1.1.FEOR számaFEOR megnevezéseA szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2.5211FodrászFérfifodrász
3.1.3.Gyerekfodrász
3.1.4.Hajmosó
3.1.5.Női fodrász

 

 

3.2. A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:

A vendégek haját mossa, vágja, színezi, festi, melírozza, szárítja, egyenesíti vagy hullámosítja, fésüli, feltűzi, póttincset, hajbetétet alkalmaz. Festi, színezi vagy leborotválja, vágja az arcszőrzetet formaváltoztatással.

 

 

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

 

–       frizurával, hajszínnel, haj és fejbőrápolással kapcsolatos tanácsot adni

–       hajmosást, hajvágást, hajszárítást, végezni

–       tartóshullámot, volumennövelést, végezni

–       hajszínváltoztatási eljárásokat: hajszíntelenítést, színezést, festést, melírozást végezni

–       elvégezni a borotválást, a szakáll- és bajuszigazítást, az arcszőrzet vágást, a színezést és a festést

–       tanácsot adni hajápolással, professzionális fodrász termékekkel kapcsolatban

–       a használt eszközöket előkészíteni, műszaki állapotát ellenőrizni, használat után tisztítani és fertőtleníteni

 

 

3.3. Kapcsolódó szakképesítések

 

 ABC
3.3.1.A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.azonosító számamegnevezésea kapcsolódás módja
3.3.3.52 815 01Gyakorló fodrászszakképesítés

 

 

 1. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

 

 AB
4.1.A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2.azonosító számamegnevezése
4.3.11242-12Alaphajvágás
4.4.11243-12Frizurakészítés

 

 

 1. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

 

5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

 

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

 

 

5.2.A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

 

 ABC
5.2.1.A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.11242-12Alaphajvágásszóbeli, gyakorlati
5.2.4.11243-12Frizurakészítésszóbeli, gyakorlati

 

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

 

5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

 

5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység

 

 1. A) A vizsgafeladat megnevezése: Férfi klasszikus vágás-választék nélkül, szárítással vagy angol vágás választékkal, szárítás

A vizsgafeladat ismertetése: A hajhossz a fejtetőn min. 8 cm hosszú, a tarkó, fül körül min. 1 cm legyen. Készítendő választékkal vagy választék nélküli klasszikus vagy angol hajvágás, szárítás. A kiindulási „0” pont meghatározása után a fül körül és a tarkórészen lévő haj vágása stuccolással történjen. A haj a fülre a fazonvágás valamint a teljesen kész frizura után nem lóghat, éles tiszta fazon vágása kötelező. Oldalfazon kiborotválása kötelező. Vízszintes kiindulási vonal „0” pont, csak kontúr nélkül borotválható ki. A fejtetőt és az oldalhajakat borotvával át kell vékonyítani úgy, hogy a klasszikus frizura szárítása, fésülése kialakítható legyen, hullám- és tincsmentesen. Hajvágógép és ritkító olló, valamint tapperolló nem használható. A vizsga folyamán min. 1 cm haj vágása a vizsgabizottság előtt kötelező a fejtetőn lévő hajhosszból. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő.

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10 %

 

 

 1. B) A vizsgafeladat megnevezése: Aktuális férfi divatos vágás, szárítás

 

A vizsgafeladat ismertetése: A hajhossz a fejtetőn min. 8 cm hosszú, a tarkó és fül körül min. 1 cm legyen. A vizes haj vágása az aktuális divat szerint úgy történjen, hogy technológiában, formában bizonyítsa jártasságát. Divatos jelleg alakuljon ki. Az új forma és eltérő frizura vágása során az egész fej területén hajvágást kell végezni, a fejtető hajhosszából min. 2 cm-es mértékben. Ritkítóolló, hajvágógép használata megengedett. Az előre elkészített hajszín kombinációval hangsúlyozza a stílust, a divatkövetést. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő.

 

A vizsgafeladat időtartama: 40 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10 %

 

 

 1. C) A vizsgafeladat megnevezése: Női alaphajvágás: I. Kompakt forma hajvágása szárítás nélkül, majd női alaphajvágás: II. Lépcsőzetes forma hajvágása, szárítás ugyanazon az 1-es modellen vagy babafejen

 

A vizsgafeladat ismertetése: A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. 4 cm hajvágás kötelező a vezető passzéból a vizsgabizottság előtt. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi.

Női alaphajvágás: I. Kompakt egyhossz forma kialakítása csak ollóval

Készítendő egy olyan forma, melynél a haj természetes esésében nem keletkezik átmenet. A frizura külső vonala lehet vízszintes, az arc felé hosszabbodó, illetve rövidülő, de csak szimmetrikus lehet. A 4 cm vágás után a tarkóhaj maximum nyakszirtközépig érhet. A hajszárítást nem kell elvégezni, mert a következő vizsga műveletnél lesz megszárítva a modell. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi.

Női alaphajvágás: II. Lépcsőzetes forma kialakítása csak ollóval

Készítendő lépcsőzetes hajvágási forma a kompakt hajvágás folytatásaként, melynél a tarkótól felfelé folyamatos átmenet képződik, úgy, hogy a felső hajszakasz mindig hosszabb. A frizura külsővonala lehet vízszintes, az arc felé hosszabbodó, illetve rövidülő, de csak szimmetrikus lehet. A folyamatos átmenet kialakítást követően a hajszárítással hangsúlyozza a formajegyeket.

A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A vezetőpasszéból nem kell rövidíteni, csak az átmenetképzést kell kialakítani. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás külön értékelendő! A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi.

 

A vizsgafeladat időtartama: 100 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15 %

 

 

 1. D) A vizsgafeladat megnevezése: Női alaphajvágás: IV. Fentről lefelé hosszabbodó forma, hajvágása szárítás nélkül, majd női alaphajvágás: III. Uniform forma hajvágása, szárítás ugyanazon a 2-es modellen vagy babafejen

 

A vizsgafeladat ismertetése:

 

Női  alaphajvágás: IV. Fentről lefelé hosszabbodó forma, hajvágása csak ollóval, szárítás nélkül.

 

A fejtető legmagasabb pontján lévő vezető passzéhoz viszonyítva minden tincs fokozatosan hosszabb. A vezető passzéból 4 cm hajvágás kötelező a vizsgabizottság előtt. A folyamatos átmenet kialakításával biztosítsa a formajegyeket.

A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi. A hajszárítást nem kell elvégezni, mert a következő vizsga műveletnél lesz megszárítva a modell.

 

Női Alaphajvágás: III. Uniform forma, hajvágása csak ollóval, szárítással

 

Az Uniform hajvágási forma kialakítását a fentről lefelé hosszabodó forma modelljén kell elvégezni, melynek a vezetőpasszéja – legrövidebb passzé adja az Uniform forma hosszát. A fej egész területén azonos hosszúságú kell, hogy legyen a haj. Az egységes hajhossz kialakításával lesz bizonyítva az Uniformizált haj. A hajszárítás kapcsolódjon a formához és hangsúlyozza azt.

A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a hajhosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A vezetőpasszéból nem kell rövidíteni, csak az azonos hajhosszt kell kialakítani. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás külön értékelendő! A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi.

 

A vizsgafeladat időtartama: 100 perc

A vizsgafeladat aránya: 15 %

 

 1. E) A vizsgafeladat megnevezése: Aktuális női divat hajvágás előre elkészített színképzéssel, szárítás

 

A vizsgafeladat ismertetése: A fejterületeken alkalmazza a szükséges felosztásokat, tegye láthatóvá és bizonyítsa be a hajvágás folyamán a tudatos és felépített hajvágási technikákat. Min. 4 cm hajvágás és új forma kialakítása kötelező. Munkájával az aktuális divat stílusjegyeket alkalmazza, bizonyítsa. A hajszárítás kapcsolódjon a hajvágás stílusához, tegye kompletté a munkafolyamatot a tökéletes frizura érdekében. Alkalmazza a száraz hajon a befejező hajvágási technológiákat.

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat aránya: 20 %

 

 1. F) A vizsgafeladat megnevezése: Konty – alkalmi frizura díszítéssel

 

A vizsgafeladat ismertetése: A becsavart, megszárított, vagy sima, kiengedett hajból feltűzésekkel olyan frizurát alakítson ki, ami összhangban van a vendége, modellje karakterével, megjelenésével. A díszítésnél póttincs felhasználása kötelező, mely kapcsolódjon a frizura alkalmi jellegéhez. A modell teljes összhatásában viselje az alkalmi frizura jegyeit. Csatok, hajtűk, gumik és kontybetétek alkalmazása megengedett. Fizikai formaváltoztatás (hajsimító, hajsütővas, kreppvas használata) megengedett a frizura kialakításánál.

 

A vizsgafeladat időtartama: 45 perc

A vizsgafeladat aránya: 15 %

 

A vizsgára megfelelő modellről a vizsgázó köteles gondoskodni.

 

Az összes gyakorlati vizsgafeladat időtartama: 405 perc

Az összes gyakorlati vizsgafeladat aránya: 85 %

 

 

5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység

 

A vizsgafeladat megnevezése: –

 

A vizsgafeladat ismertetése: –

 

A vizsgafeladat időtartama: –

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –

 

5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység

 

A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szóbeli tételsor

A vizsgafeladat ismertetése: A tételsort a szakmai modulok feladatai és ismeretei alapján kell elkészíteni, a következő arányokat szem előtt tartva:

Kommunikáció a vendéggel                               20%

Munkafolyamat ismertetése                              20%

Frizura kialakítása, ábrázolása          45%

Tanácsadás otthoni hajápolásra       15%

 

A tételsor szituációkat tartalmaz, amelyhez minél több féle szakmai tartalmat kell rendelni

 

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%

 

 

5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:

 

A szakképesítés-ráépüléssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.

 

 

5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai:

 

A gyakorlati vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a vizsgafeladaton belül felsorolt műveletenként elérte a minimum 61%-ot.

 

 1. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

 

 A
6.1.A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.Kiszolgáló- és várakozószékek
6.3.Tükör
6.4.Anyag- és eszköztartó szekrények, polcok
6.5.Hajmosótál
6.6.Fehérneműk (törölköző, kis kendő, vágókendő, vegyszeres beterítő kendő, kötény, stb.)
6.7.Elektromos kisgépek (hajszárító, hajvágógép, hajsütővasak, hajsimító, stb.)
6.8.Hajvágás eszközei (nyeső, borotva, olló, ritkító olló, tapper olló)
6.9.Hajformázás eszközei (hajsütővasak, berakó csavarók, csipeszek, hajtűk, csatok)
6.10.Borotválás eszközei (borotva)
6.11.Oktatás eszközei (projektor, számítógép, frizuratervező szoftver)
6.12.Hajvastagság mérő
6.13.Textíliák tárolására szolgáló zárható szekrények

 

 

 1. EGYEBEK

 

Ez a weblap nem egy konkrét iskoláé, csupán információs portál. Itt nem tudsz jelentkezni sem ingyenes Fodrász szakképesítésre, sem fizetős Fodrász szakképesítésre. A közzétett információk helyességéért és valódiságáért nem vállalunk felelősséget.


HIRDETÉS