Húsipari termékgyártó szakképesítés

Húsipari termékgyártó szakképesítés

HIRDETÉS

Többet szeretnél megtudni a/az Húsipari termékgyártó szakképesítésről, szakképzésről?

Szeretnéd tudni, hogy az OKJ-s Húsipari termékgyártó szakképesítés indul-e államilag finanszírozott nappali vagy esti tagozaton, vagy csak fizetős felnőttképzés keretén belül végezheted el az akkreditált Húsipari termékgyártó szakképesítést.

Megtudhatod, hány órán kell részt venned a fizetős Húsipari termékgyártó szakképesítés esetén, illetve hány félévet vesz igénybe az ingyenes Húsipari termékgyártó szakképesítés elvégzése.

HIRDETÉS

A 46. sorszámú Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

 

 

  1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

 

1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 03

 

1.2. Szakképesítés megnevezése: Húsipari termékgyártó

 

1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3

 

1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440

 

  1. EGYÉB ADATOK

 

2.1. A képzés megkezdésének feltételei:

 

2.1.1. Iskolai előképzettség:             alapfokú iskolai végzettség

vagy iskolai előképzettség hiányában

 

2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

 

2.2. Szakmai előképzettség: –

 

2.3. Előírt gyakorlat: –

 

2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

 

2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –

 

2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30 %

 

2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70 %

 

2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező

 

2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

 

  1. PÁLYATÜKÖR

 

3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

 

 ABC
3.1.1.FEOR számaFEOR megnevezéseA szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2.7111-00HúsfeldolgozóBolti hentes
3.1.3.7111-01HúsfeldolgozóÁllatbontó
3.1.4.7111-02HúsfeldolgozóÁllatkábító
3.1.5.7111-03HúsfeldolgozóÁllatszúró
3.1.6.7111-09HúsfeldolgozóBélfeldolgozó
3.1.7.7111-10HúsfeldolgozóBöllér
3.1.8.7111-13HúsfeldolgozóCsontozó
3.1.9.7111-14HúsfeldolgozóDisznósajtkészítő
3.1.10.7111-16HúsfeldolgozóForrázó
3.1.11.7111-20HúsfeldolgozóHentes és mészáros
3.1.12.7111-21HúsfeldolgozóHús- és szalonnasózó, pácoló
3.1.13.7111-22HúsfeldolgozóHúsaprító
3.1.14.7111-23HúsfeldolgozóHúselőkészítő
3.1.15.7111-24HúsfeldolgozóHúsfüstölő
3.1.16.7111-25HúsfeldolgozóHúsipari termékgyártó
3.1.17.7111-26HúsfeldolgozóHúsosztályozó
3.1.18.7111-27HúsfeldolgozóHús-sózó
3.1.19.7111-28HúsfeldolgozóHúsvizsgáló
3.1.20.7111-29HúsfeldolgozóHússzeletelő
3.1.21.7111-30HúsfeldolgozóKézi csontozó (húsipari)
3.1.22.7111-31HúsfeldolgozóKolbászkészítő
3.1.23.7111-32HúsfeldolgozóKolbászpározó
3.1.24.7111-34HúsfeldolgozóMészáros
3.1.25.7111-36HúsfeldolgozóPácoló, fűszerező
3.1.26.7111-38HúsfeldolgozóSertéscsontozó
3.1.27.7111-39HúsfeldolgozóSertésminősítő
3.1.28.7111-40HúsfeldolgozóSonkafőző
3.1.29.7111-41HúsfeldolgozóSonkatöltő
3.1.30.7111-42HúsfeldolgozóSzalámitöltő
3.1.31.7111-43HúsfeldolgozóSzalonnasózó
3.1.32.7111-44HúsfeldolgozóSzárazáru készítő
3.1.33.7111-48HúsfeldolgozóZsírolvasztó

 

3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

–        átvenni a munkaterületet

–        felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket

–        betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat

–        elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni

–        darabolást, csontozást végezni

–        másodlagos feldolgozást végezni

–        félkész és késztermékeket készíteni

–        hőkezelt húskészítményeket gyártani

–        sózott, pácolt húskészítményeket gyártani

–        nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani

–        konzervet készíteni

–        befejező műveleteket végezni

–        eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni

–        betartani a tevékenységre vonatkozó előírásokat

–        alapméréseket végezni

–        adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni

–        a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak

 

3.3. Kapcsolódó szakképesítések

 

 ABC
3.3.1.A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.azonosító számamegnevezésea kapcsolódás módja
3.3.3.31 541 01Bolti hentesrész-szakképesítés
3.3.4.21 541 01Csontozó munkásrész-szakképesítés
3.3.5.31 541 05Húskészítmény gyártórész-szakképesítés
3.3.5.21 541 03Vágóhídi munkásrész-szakképesítés
3.3.6.35 541 01Speciális állatfeldolgozószakképesítés-ráépülés

 

  1. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

 

 AB
4.1.A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2.azonosító számamegnevezése
4.3.10926-12A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei
4.4.10927-12Vágóhídi munka
4.5.10928-12Darabolás, csontozás
4.6.10929-12Másodlagos húsipari feldolgozás
4.7.10930-12Húsipari értékesítés
4.8.11497-12Foglalkoztatás I.
4.9.11499-12Foglalkoztatás II.
4.10.11500-12Munkahelyi egészség és biztonság

 

  1. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

 

5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

 

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

 

5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

 

 ABC
5.2.1.A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.10926-12A húsipari és malomipari munkavégzés követelményeiírásbeli, gyakorlati
5.2.4.10927-12Vágóhídi munkagyakorlati, szóbeli
5.2.5.10928-12Darabolás, csontozásgyakorlati, szóbeli
5.2.6.10929-12Másodlagos húsipari feldolgozásgyakorlati, szóbeli
5.2.7.10930-12Húsipari értékesítésgyakorlati, szóbeli
5.2.8.11497-12Foglalkoztatás I.írásbeli
5.2.9.11499-12Foglalkoztatás II.írásbeli
5.2.10.11500-12Munkahelyi egészség és biztonságírásbeli

 

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

 

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:

Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével

A vizsgára bocsátás feltétele az eredményes kötelező szintvizsga

 

5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

 

5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység

 

  1. A) A vizsgafeladat megnevezése: Munkakezdés feladatai

 

A vizsgafeladat ismertetése: Felkészülés a munkavégzésre, a munkaterület átvétele, tisztítása a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírások betartásával.

 

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

 

  1. B) A vizsgafeladat megnevezése: Vágóhídi munka

 

A vizsgafeladat ismertetése: Vágóállat elsődleges feldolgozása

 

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

 

  1. C) A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás

 

A vizsgafeladat ismertetése: Elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, csontozását, osztályozását

 

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%

 

  1. D) A vizsgafeladat megnevezése: Másodlagos feldolgozás

 

A vizsgafeladat ismertetése: Elvégez egy műveletet a húskészítmények gyártástechnológiájából

 

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%

 

  1. E) A vizsgafeladat megnevezése: Húsipari értékesítés

 

A vizsgafeladat ismertetése: Elvégzi a hús, húskészítmény előkészítését, kiszolgálja a vevőket

 

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

 

5.3.2. Központi írásbeli tevékenység

 

A vizsgafeladat megnevezése: Munkakezdés feladatai

 

A vizsgafeladat ismertetése: Technológiai / termelési számítások elvégzése

 

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

 

5.3.3.  Szóbeli vizsgatevékenység

 

A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza

 

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%

 

5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:

 

A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában

 

5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

 

 

  1. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

 

 A
6.1.A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.Konvejor sorok
6.3.Elsődleges feldolgozás gépei
6.4.Másodlagos feldolgozás gépei
6.5.Daraboló-, vágó- csontozó kéziszerszámok
6.6.Egyéni és csoportos munkavédelmi eszközök, berendezések
6.7.Mérőeszközök, digitális mérleg, maghőmérő, hőmérők
6.8.Hentesbolti elektromos gépek
6.9.Árutároló, árumegjelenítő eszközök
6.10.Eladáshoz szükséges segédeszközök, pénztárgép, árazó gép
6.11.Környezetvédelmi eszközök, berendezések
6.12.Anyagmozgató gépek, eszközök

 

  1. EGYEBEK

 

Ez a weblap nem egy konkrét iskoláé, csupán információs portál. Itt nem tudsz jelentkezni sem ingyenes Húsipari termékgyártó szakképesítésre, sem fizetős Húsipari termékgyártó szakképesítésre. A közzétett információk helyességéért és valódiságáért nem vállalunk felelősséget.


HIRDETÉS